Ester van Muijen

Mijn naam is Ester van Muijen. Op 11-jarige leeftijd begon ik met dammen bij WSDV Wageningen. In 2011 startte ik als 19-jarige met het geven van trainingen aan de jeugd en een jaar later ging ik voor het eerst mee als coach naar een WK dammen voor jeugd. Inmiddels heb ik als coach 16 EK’s en WK’s voor de jeugd begeleid. In 2019 was ik Teamchef bij het EK jeugd in Warschau. In dat zelfde jaar hielp ik met de organisatie van de Themadag van de KNSB. Zo kwam ik in contact met de schaakwereld. Inmiddels verzorg ik ook workshops over het geven van schaaktraining.

In 2015 rondde ik de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs af, een combinatie van Onderwijswetenschappen en de PABO. Voor mijn Master Onderwijswetenschappen schreef ik een scriptie bij de KNVB over de winnaarsmentaliteit van spelers uit de nationale jeugdselectie. Naast deze Universitaire- en HBO-diploma’s ben ik in het bezit van het diploma Damtrainer 3 en Schaaktrainer 1.

Coach

In 2012 startte ik als stagiair coach bij het WK aspiranten en junioren in Hijken. Daarop volgden 8 WK’s jeugd en 7 EK’s jeugd in Polen, Wit-Rusland, Estland, Turkije, Litouwen en Nederland. In 2019 was ik voor het eerst Teamchef bij het EK jeugd in Warschau. Ook was ik de coach van Heike Verheul bij het WK Vrouwen 2019 in Jakoetsk.

Trainer

In 2011 begon ik met het geven van trainingen aan de jeugd van WSDV Wageningen. Dit startte met groepstrainingen aan beginnende jeugd en breidde zich in de loop der jaren uit met groepstrainingen aan gevorderde jeugd en senioren en met individuele trainingen aan getalenteerde jeugdspelers. Tussen 2014 en 2017 was ik een van de vaste trainers op de Damschool Zuidwest Veluwe, naast Alex Mathijsen, Johan Krajenbrink en Matthias de Kruijf.

In 2014 zorgde ik samen met Heike Verheul en Brenda Wijninga van Voorhuizen voor een doorstart van de CMT, de Centrale Meisjes Training van de KNDB. Nog steeds verzorg ik samen met Heike 6 trainingsdagen per jaar voor meisjes uit heel Nederland. Daarnaast ben ik dit jaar gestart met de Pilot Talentontwikkeling Meisjes KNDB, waarin ik 9 getalenteerde meisjes train en begeleid.

Speler

Sinds 2015 speel ik in de Ereklasse, het hoogste landelijke niveau. In 2014 werd ik Nederlands kampioen sneldammen bij de vrouwen. Mijn beste prestatie op een NK Vrouwen is een 2e plaats in 2018.