Ester van Muijen

Trainer en coach
Mijn naam is Ester van Muijen. Op 11-jarige leeftijd begon ik met dammen bij WSDV Wageningen. In 2011 startte ik als 19-jarige met het geven van trainingen aan de jeugd en een jaar later ging ik voor het eerst mee als coach naar een WK dammen voor jeugd. Inmiddels heb ik als coach 19 EK’s en WK’s voor de jeugd begeleid. Ik was Teamchef van TeamNL KNDB bij het EK jeugd in Warschau in 2019, het WK jeugd in Sklarska Poreba in 2021, EK’s en WK’s jeugd in 2022 in Turkije (Cappadocië en Antalya) en het EK jeugd in Tallinn in 2023. Daarnaast ben ik sinds 2020 Talentcoach Meisjes. Vanuit die functie train en coach ik de Meisjes Talenten (MT).

Dammen en schaken
Naast mijn activiteiten als trainer en coach, begeef ik mij ook op andere vlakken binnen de denksport. Zo geef ik sinds een aantal jaar ook schaaklessen op scholen. De overeenkomsten en verschillen tussen schaken en dammen vind ik erg interessant. Het is mijn overtuiging dat deze denksporten veel aan elkaar kunnen hebben. Vanuit mijn achtergrond als onderwijskundige heb ik dan ook al meerdere malen met veel plezier workshops verzorgd over het geven van (schaak)training voor de schaakbond.

Opleiding
In 2015 rondde ik de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs af, een combinatie van Onderwijswetenschappen en de PABO. Voor mijn Master Onderwijswetenschappen schreef ik een scriptie bij de KNVB over de winnaarsmentaliteit van spelers uit de nationale jeugdselectie. Naast deze Universitaire- en HBO-diploma’s ben ik in het bezit van het diploma Damtrainer 3 en Schaaktrainer 1.

Coach

In 2012 startte ik als stagiair coach bij het WK aspiranten en junioren in Hijken. Daarop volgden 11 WK’s jeugd en 9 EK’s jeugd in Polen, Wit-Rusland, Estland, Turkije, Litouwen en Nederland. In 2019 was ik voor het eerst Teamchef bij het EK jeugd in Warschau. Ook was ik de coach van Heike Verheul bij het WK Vrouwen 2019 in Jakoetsk. Sinds 2020 ga ik vanuit mijn functie als Talentcoach Meisjes met de MT (Meisjes Talenten) naar veel toernooien. Vanwege Corona konden er in de beginperiode helaas weinig toernooien plaatsvinden. Het WK jeugd in Polen in 2021 was een van de weinige toernooien die wel plaats kon vinden. In 2022 was de damkalender gelukkig weer goed gevuld. In dit jaar ging ik met de MT onder andere naar de World Cup in Heerhugowaard, het EK Vrouwen in Kortrijk en de World Cup in Polen. Daarnaast stonden ook het EK jeugd en het WK jeugd weer op het programma. In 2023 is die lijn doorgetrokken met wederom verscheidende World Cups en titeltoernooien.

Trainer

In 2011 begon ik met het geven van trainingen aan de jeugd van WSDV Wageningen. Dit startte met groepstrainingen aan beginnende jeugd en breidde zich in de loop der jaren uit met groepstrainingen aan gevorderde jeugd en senioren en met individuele trainingen aan getalenteerde jeugdspelers. Tussen 2014 en 2017 was ik een van de vaste trainers op de Damschool Zuidwest Veluwe, naast Alex Mathijsen, Johan Krajenbrink en Matthias de Kruijf.

In 2014 zorgde ik samen met Heike Verheul en Brenda Wijninga van Voorhuizen voor een doorstart van de CMT, de Centrale Meisjes Training van de KNDB. Nog steeds verzorg ik samen met Heike 6 trainingsdagen per jaar voor meisjes uit heel Nederland. Daarnaast startte ik in 2020 het Talentontwikkelingsprogramma Meisjes KNDB. Het hele jaar door begeleid en train ik vanuit dit programma getalenteerde meiden uit heel Nederland. In 2023 zijn er 4 Meisjes Talenten (MT). Ik geef hen niet alleen training, maar coach de MT bijvoorbeeld ook bij toernooien in binnen- en buitenland.

Speler

Sinds 2015 speel ik in de Ereklasse, het hoogste landelijke niveau. In 2014 werd ik Nederlands kampioen sneldammen bij de vrouwen. Mijn beste prestatie op een NK Vrouwen is een 2e plaats in 2018.